Radio
Tove Palén är utbildad vid Stockholm Dramatiska Högskolas radiolinje och har en lång och framgångsrik karriär inom dokumentärt radioberättande. Hon har skapat flera uppmärksammade produktioner för Sveriges radio, samt gjort granskande och underhållande reportage i program som Medierna, Stil och Kropp & själ. Tove har även producerat över femtio avsnitt av P3 Historia. Nu arbetar hon som producent på P3 dokumentär och driver bolaget Folk & Film tillsammans med Joanna Karlberg.
-
Black metal-morden
När svenske Per Yngve Ohlin, alias Dead, blir sångare i det norska Black metalbandet Mayhem i slutet av 80-talet handlar allt om musiken, att gestalta död, mörker och satanism. Men vissa inom den lilla subkulturen omsätter de mörka budskapen i musiken till konkreta handlingar. Mest fruktad blir den man som kallar sig Greven.
När Per Yngve Ohlin tar livet av sig fotar bandmedlemmen Øystein Aarseth den döda kroppen för att använda i marknadsföringen av bandet. Snart brinner kyrkor över hela Norge och i Lillehammer hittas en man knivmördad. Våldet sprider sig till Sverige och Varg Vikernes, alias Greven, mördar Mayhems gitarrist.
I dokumentären Black metal-morden berättar medlemmarna i Mayhem Jørn Stubberud, Kjetil Manheim och Erik "Billy" Norheim om de våldsamma åren men också om kärleken till musiken. Anders Ohlin, Pelles lillebror, berättar om den legendariske sångarens bakgrund och varför han egentligen var så besatt av döden. Medverkar gör också Ika Johannesson – journalist och författare till boken Blod eld död (tillsammans med Jon Jeffersson Klingberg).
En dokumentär av: Tove Palén
Producent: Magnus Arvidson
Produktionsår: 2017 -
Saga - överlevaren från Drottninggatan
Fredag den 7 april 2017 klockan 14:52 kör en kapad lastbil som väger 12ton i full fart längs med gågatan. Konstnären och fotografen Saga Berlin kommer från ett jobbmöte och blir påkörd, hamnar medvetslös liggande på gatan halvt under lastbilen. Den fattar eld och människor flyr bort.
När Saga vaknar upp på sjukhuset är det med en svår hjärnskada. Nu börjar kampen för att komma tillbaka. I dokumentären medverkar stora delar av Sagas familj, sambon Tom, pappa, syskon och hennes åttaåriga son. I traumaterapin och rättegång tvingas Saga konfrontera det som hänt och försöka förstå. Varför hann hon aldrig bli rädd när lastbilen kom? Vem var det som räddade henne?
Reporter: Tove Palén
Producent: Magnus Arvidson
Slutmix: Nima Shams
Produktionsår: 2019 -
Wikileaks och Julian Assange
Wikileaks tar emot världens största läckor från hemliga källor och publicerar dem. Genombrottet, som sätter Wikileaks på världskartan, blir en hemlig video från krigets Irak - där amerikanska militären skjuter civila. Julian Assange som turnérar världen runt och berättar om sitt arbete, kommer till Stockholm för att hålla ett seminarium. Hans position har aldrig varit starkare. Julian Assange, känd som en avslöjare av korruption, hemligheter, krigsbrott och övergrepp, står själv plötsligt anklagad för sexualbrott. Anklagelserna förändrar allt för Wikileaks och Julian Assange.
En dokumentär av: Tove Palén
Producent: Lars Truedson
Exekutiv producent: Erik Hedtjärn
Produktionsår: 2021
Dokumentärfilm
Joanna Karlberg har en kandidatexamen i dokumentärfilm från Stockholms konstnärliga högskola. Hennes regidebut dokumentärfilmen ”Josefin & Florin” (regisserad med Ellen Fiske) vann det prestigefyllda Prix Europa Iris och belönades med en Guldbagge för bästa klippning 2020. Hennes tidigare kortfilmer ”Night Bees” och ”Keep me safe” har bland annat visats på Tempo dokumentärfilmfestival. Tillsammans med Tove Palén driver hon produktionsbolaget Folk & Film.
-
Josefin & Florin
När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamman Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt. Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Men när pressen från Florins familj i Rumänien blir för stor utmanas drömmen om ett bättre liv i Sverige och relationen sätts på prov. Josefin & Florin är ett intimt porträtt av en oväntad kärleksrelation som utmanar kulturella normer och föreställningar om hur en familj ska leva.
Regi: Joanna Karlberg och Ellen Fiske
Produktion: Anna Weitz, Mantaray Film
Klipp: Kristin Grundström, Erika Gonzales och Karolina Bengtsson
Ljud: Claes Lundberg
Musik: Katharina Nutall och Linus Andersson
Premiär: 2019Festivaler & Utmärkelser:
Guldbagge nominerad dokumentär 2020
Guldbagge nominerad klipp 2020 / Vinnare
Guldbagge nominerad Ljuddesign 2020
Prix Europa TV IRIS 2020 / Vinnare Bästa europeiska tv-program om kulturell mångfald
Astra Film Festival 2020 / Vinnare Bästa rumänska film
-
Aktivisterna
De tre vännerna Zahra, Masoumeh och Mina kom som ensamma flyktingbarn till Sverige. På plats i landet fann de varandra. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av att de väntar på sina egna livsavgörande besked. Kommer de själva att få stanna i Sverige?
Regi: Joanna Karlberg och Jennifer Norström
Premiär: 2018 -
Night Bees
Mörkret har sänkt sig över Jarska parking men en ny arbetsdag har precis dragit igång för tjejerna på lastbilsparkeringen i södra Polen. Här stannar chaufförer från hela Europa för att äta, sova och – “kanske leka med en tjej”. I Night Bees får vi möta människorna på Jarska parking – arbetsplats och knutpunkt för handeln i Europa.
Regi: Joanna Karlberg
Produktion: Veronika Öhnedal, Stockholms dramatiska högskola
Foto: Kristoffer Jönsson
Klipp: Magnus Eriksson
Ljud: Janna Johansson
Musik: Katharina Nuttall
Premiär: 2016Festivaler & Utmärkelser:
Stockmotion 2017 / Vinnare DOKHOPPET
Tempo Dokumentärfilmsfestival 2016
Bastau International Film Festival / Jury's special Mention
-
Keep me Safe
Tre tjejer är inlåsta på grund av sina problem att kontrollera sina känslor. För saker de har gjort mot andra eller för saker de gjort mot sig själva. Keep Me Safe är en film om livet. Om att någonstans börja bygga tillit och att tro på en framtid bortom murarna.
Regi: Joanna Karlberg och Ellen Fiske
Producent: Stefan Henriksson, Stockholms dramatiska högskola
Foto: Pia Lehto
Klipp: Anton Hemgren
Ljud: Manne Kjellander
Premiär: 2015Festivaler & Utmärkelser:
Tempo Dokumentärfilmsfestival 2015
Sheffield DocFest 2015
Mecal - International Short Film Festival of Barcelona 2015 -
Den ska heta Gangsterfilmen
I utkanten av Malmö ligger ett område för tillfälligt boende som kallas Mosippan. Här bor barn och vuxna i väntan på ett hem och många blir kvar i flera år. Den ska heta Gangsterfilmen är en dokumentär om livet för fyra kompisar på Mosippan och deras arbete med sin egna actionspäckade kortfilm.
Regi: Joanna Karlberg och Joanna Nordahl
Premiär: 2010Festivaler & Utmärkelser:
Pixel Kortfilmsfestival 2010 / Bästa Film Tungvikt, Bästa dokumentär
Novemberfestivalen 2010 / Publikens pris, GIFF specialpris
Göteborg International Film Festival 2011 / visad i "Svenska Bilder"
Tempo Dokumentärfestival 2011 / Juryns hedersomnämnande
Amnesty int. kortfilmsfestival 2011
Helsinki International Film Festival: DOKKINO 2012